Home » Feestelijke afsluiting van de Week van de Positieve Gezondheid

Feestelijke afsluiting van de Week van de Positieve Gezondheid

De Week van de Positieve Gezondheid was vol verbinding en zingeving. Een week met wel vijftig verschillende activiteiten; van dialoog en creatief bezig zijn tot lichaamsgericht zoals yoga, mindfulness of wandelen. Deze activiteiten waren bij Indekerngezond of bij andere buurt-en gezondheidscentra in Leidsche Rijn of heerlijk buiten in Amelisweerd of Maximapark. Voor iedereen; jong en oud, was er wat te kiezen. Het was een geweldige week, gedragen door mensen uit de wijk die hun passies of kennis deelden en door betekenisvolle Utrechtse organisaties die het gedachtegoed van Positieve Gezondheid enthousiast omarmen en uitdragen. Het gevoel van samen bouwen aan een gezonde wijk heerste alom.

De feestelijke afsluiting in het gastvrije Leidsche Rijn College, de eerste middelbare school in Nederland waar het gedachtegoed Positieve Gezondheid wordt geïmplementeerd en verder wordt uitgewerkt, gaf ruim podium om deze week waardig af te sluiten. Met niemand minder dan Machteld Huber, arts/onderzoeker en grondlegger van het gedachtegoed, als spreker. Zij leidde tevens een tafelpanel met Karolien van den Brekel, huisarts bij Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, Marjolein Rebel Wijkverbinder, studente Renske van ROC Sport College midden Nederland, Carry Northolt wijkbewoner en twee docenten van het Leidsche Rijn College over het thema: wat zien jullie terug als er gewerkt wordt vanuit Positieve Gezondheid?

Machteld Huber gaf een mooie presentatie met het woord Levenskunst als een rode draad door haar verhaal. We werken toe naar een ander systeem. Van een zorgsysteem waarin controle heerst naar systeem dat veerkracht versterkt en waarin mensen meer vanuit eigen regie keuzes gaan maken. Wat is voor mij belangrijk en wat wil ik graag veranderen? Haar grote droom is dat Positieve Gezondheid overal in het onderwijs wordt ingebed. Zodat toekomstige generaties van jongs af aan leren hoe je goed voor jezelf kunt zorgen.

Met een glimlach vertelt huisarts Karolien van den Brekel van Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra wat zij onlangs mee maakte in haar spreekuur toen zij het gespreksinstrument ‘het Spinnenweb’ in wilde zetten bij een studente. De studente antwoordde; dat heb ik ook al op school gedaan. Dat is de gemeenschappelijke taal die we graag met elkaar in het zorg- en sociale domein willen gaan spreken.

Met fleurige bloemen werden de drie initiatiefnemers en kartrekkers van deze week, Sandra IJpma, Berber Koopmans en Chris Nijboer bedankt door Janine van der Duin van Indekerngezond voor hun tomeloze inzet om van deze week een groot succes te maken. Ook de ROC studenten van het Sport College Midden Nederland werden bedankt voor hun enthousiaste bijdragen aan deze praktijkweek waarin ze veel geleerd hebben over wat hun toekomstige vak leefstijlcoach in kan houden.

De wensboom, nog kaal aan het begin van de Week, kwam langzaam in bloei met bloemen vol wensen van mensen die een activiteit hadden gevolgd. Een boom vol betekenis en positiviteit. Dit geeft ons wat moois in handen om samen met bewoners te bouwen aan een positief gezonde wijk. Een wijk waarin inwoners zinvol en veerkrachtig samen leven.

En het stopt niet na deze week. In het najaar bestaat Indekerngezond 5 jaar en we bruisen van ideeën om op de energie, inhoud en warme contacten van de Week van de Positieve Gezondheid voort te bouwen.