Home » Inspiratie uit de Blue Zones

Inspiratie uit de Blue Zones

Vaak starten mensen met goede voornemens om gezonder te gaan leven. Maar waar moet je op letten om het duurzaam vol te houden? Je bent snel geneigd naar een Quick fix. Of te luisteren naar een influencer op social media. Of je bestelt een boek bij bibliotheek. Er is een jungle aan info. Je kunt er aardig radeloos van worden.

Inzicht krijgen in je gedrag is één van de belangrijkste punten om een duurzame gedragsverandering te bewerkstelligen. Dat gaat niet snel. En is soms ook moeilijk. Maar accepteer dat en ga je veerkracht ervaren. De verhalen uit de Blue Zones kunnen je waarschijnlijk aan het denken zetten en een steuntje in de rug geven.

Het concept van de Blue Zones voor een gelukkig en gezond leven is een inspiratie voor het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar mensen relatief langer en gezonder leven. Veel mensen worden er ouder dan 100 jaar. De 5 gebieden staan hierboven in het blauw genoemd. Ikaria in Griekenland, Okinawa in Japan, Nicoya Peninsula in Costa Rica, Sardinië en Lome Linda in Californië.

Ongeveer 25 % van je levensverwachting is genetisch bepaald. Dat is een vrij kleine component. Als je met goede genen wordt geboren kan dat tot 6 jaar schelen. Heb je een gezonde levensstijl dan draagt dat 10 tot 15 jaar bij. Maar wat zijn dan die gemeenschappelijke factoren die in de Blue Zones voorkomen waardoor mensen langer en gelukkiger leven? Ik neem ze een voor een met je door.

  1. Bewegen; bewoners van de Blue Zones gaan niet naar de sportschool maar zitten ook niet 8 uur per dag. Zij bewegen de hele dag door. Natural Movement. Zij nemen geen lift, auto of tram. Zij lopen, spitten in de moestuin, maken zelf schoon. Zij leven ook in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen. Zitten op een gezellige bank dat is er niet bij de Okinawanen. Zij hebben bewust weinig meubels. Ook zitten ze op tatami-matten in plaats van stoelen. Doordat ze tientallen keren per dag vanaf de grond vanuit een zittende houding opstaan, is hun lichaam in goede conditie.
  2. Levensdoel; het hebben van een (levens)doel, een hartsverlangen, is ontzettend belangrijk. Waar kom je je bed vooruit en wat waard is om voor te leven? Alleen het hebben van een doel is niet genoeg, dit doel moet ook in actie worden omgezet. Je kan dit vinden in vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld je grootouders in huis nemen. De Okinawanen noemen dit ‘Ikigai’ en de mensen uit Costa Rica gebruiken de term ‘Plan de Vida’. Ontdek je je hartsverlangen dan ontdek je vaak een ongekende motivatie/drive in jezelf. Vaak zijn dit de dingen waar je ontzettend blij van wordt.
  3. 80/20 regel en voornamelijk plantaardig: stop met eten als je maag voor 80% vol zit. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist aankomen. Mensen in de Blue Zones eten met name plantaardig, kleurrijke groenten vol polyfenolen met veel kruiden en specerijen. Hun kleinste maaltijd eten ze vaak in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer. Ook belangrijk, ze eten met aandacht, zodat ze beter proeven en voelen wanneer het voldoende is.
  4. Familie, vrienden, gemeenschappen; familie en geliefden zijn belangrijk. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen dicht in de buurt. Trouw, liefde en tijd besteden aan je naaste(n) is normaal. Niet alleen het kiezen voor maar ook het onderhouden van een (geloofs)gemeenschap of sociale kring van mensen die gezond gedrag vertonen is belangrijk. Okinawanen creëren groepen van 5 vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar helpen bij het handhaven van een gezonde levensstijl.
  5. Ontspannen; 10 minuten ontspannen in stilte en rust doet wonderen. Het werkelijk even tot jezelf komen in de vorm van een slaapje of gebed geeft ontspanning.

We worden ouder dan ooit maar we worden er niet gezonder op. We worden langer ziek. Gezond leven hoeft echt niet saai te zijn. Met het maken van gezonde keuzes krijg je een betekenisvoller leven. Eentje met meer smaak, energie en vreugde. Je zult je sterker gaan voelen en meer veerkracht gaan ervaren. Wanneer ga jij deze keuze maken? En wie heb jij daarvoor nodig? Kom in beweging en wacht niet tot 1 januari. Of na een gesprek met je huisarts. Begin gewoon vandaag. Met het maken van kleine stapjes kom je er ook. Mooi toch?!