Huisarts Karolien van den Brekel is al van het begin betrokken bij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Zij behoorde bij de eerste pioniers die Positieve Gezondheid in de gezondheidspraktijk ging toepassen. Een vrouw die doordrongen is van het feit dat we anders naar gezondheid moeten kijken, gezien de problemen die zich nu al voordoen, maar in de komende jaren nog veel meer zullen toenemen. De zorg loopt aan alle kanten vast. Te weinig verplegend personeel, een vergrijzende bevolking en toename van chronische ziektes. Het systeem dat we nu hebben is niet houdbaar meer. We moeten een transitie maken naar preventie. Van ZZ naar GG. Van Zorg Ziekte naar Gezond Gedrag. In deze transitie zitten we nu. Positieve Gezondheid is hierin een belangrijke bijdrage. Aandacht geven aan een betekenisvol en gezond leven, en meer aandacht naar veerkracht in de mens zelf.
De poster van het Spinnenweb hangt achter Karolien’s bureau. Iedere patiënt ziet de poster hangen. Het ligt aan de patiënt op wat voor manier zij het spinnenweb inzet. Een eerste aanzet is te vertellen dat gezondheid gaat over een heleboel dingen. Het invullen van het Spinnenweb is dan een handige tool om dit te laten zien. Het gesprek hierna loopt organisch: Wat betekent gezondheid voor jou en wat zou je willen veranderen of aandacht willen geven? Welke stapjes kun je zelf zetten? “Als ik deze vragen stel, weten mensen vaak heel goed wat ze belangrijk vinden. Bij het antwoord: “Ik ben zo moe, ik wil graag fitter zijn”, vraag ik: “Waarom wil je dan fitter zijn?” Vaak zit hierin de motivatie. Waar wil je dan beginnen? Wat is hiervoor het eerste stapje dat je kunt gaan nemen? Dit zijn waardevolle gesprekken.
Het maakt namelijk niet uit waar je begint in het Spinnenweb, maar dat je begint. “Vroeger zou er gezegd worden; ga minder roken, meer bewegen maar dit werkt niet echt. Ik kijk nu breder naar gezondheid en ik sluit aan bij de ander. Vroeger waren we gewend om te kijken naar ziekte, te diagnosticeren en een behandeling te geven. Vaak door te verwijzen naar de 2elijnszorg, het ziekenhuis. Maar door breder te kijken kunnen we ook de oplossing breder gaan zoeken. Meer in de context van de patiënt”. Karolien maakt ook gebruik van de nul-lijnszorg zoals zij dat mooi noemt. Dit is de wijk.
“In Leidsche Rijn zit wijkontmoetingscentrum Indekerngezond, het eerste en waarschijnlijk ook de enige in Nederland die uitgaat van Positieve Gezondheid. Een wijkontmoetingscentrum, door en voor bewoners van Leidsche Rijn. Indekerngezond is onderdeel van de Gezondewijkalliantie. Een gezonde wijksamenwerking van verschillende organisaties in de wijk die de leefomgeving hoog in het vaandel hebben staan en werken aan preventie. Wat is er nodig in de wijk om samen gezond te leven? Het samenwerken van domeinen is nu enorm in ontwikkeling. Alle partners zijn collega’s en we spreken een gezamenlijke taal. De taal van de positieve Gezondheid. De lijnen worden hierdoor korter en we bereiken samen persoonsgerichte zorg. Passende zorg”.
Niet een geneeskunde die draait om waar wil ik vanaf, maar naar waar wil je naartoe? Waarin mensen veerkracht ervaren. En eigen regie nemen. Dat zaadje hoop ik te planten in Leidsche Rijn.
Het programma van de Week van de Positieve Gezondheid staat op deze website. Maar geef je snel op door op deze link te klikken http://www.indekerngezond.nl/agenda
Bron: Oersterk Podcast, Interview Richard de Leth met Dr. Karolien van den Brekel, 18 november 2021.