Home » Waarom noem je het positieve gezondheid?

Waarom noem je het positieve gezondheid?

We gaan naar de dokter als we ons niet goed voelen en we verwachten van hem een antwoord, pilletje of doorverwijzing. Maar in de 7.5 minuut die we nu bij de huisarts zijn, kunnen we dan ons ‘echte’ verhaal wel goed vertellen? Zit er vaak niet nog een vraag onder onze pijn of ongemak waarvoor we naar de huisarts of de fysio gaan? Het verbreden van de vraag brengt vaak een ander verhaal. Dit geeft soms een nieuwe betekenis aan de klacht.

Zelfs als je weet dat je situatie of je gedrag je niet verder helpt, is het lastig om te zien welke stappen je kan zetten om toch een verandering te brengen. Een ander gesprek kan dan hulp bieden. Hier kan je het Spinnenweb als gesprekstool voor gebruiken. Dit is een wetenschappelijk onderzochte manier van breder kijken naar je kwaliteit van leven ipv enkel focussen op je klachten of problemen. Alle kwaliteiten van je leven komen aan bod zoals: lichamelijk functioneren, meedoen, mentaal welbevinden, zingeving of kwaliteit van leven.

Kwaliteit van leven bestaat gelukkig uit veel meer dimensies dan alleen of je ziek bent of pijn voelt. Er zijn chronische zieke mensen die zich goed voelen en zelfs gelukkig zijn omdat zij ervaren dat zij nog een heel betekenisvol leven kunnen leiden. Hoe dat komt? Zij nemen regie over hun leven en kijken wat er nog wel mogelijk is gezien de beperkingen die er zijn. Zij halen kracht en vreugde uit de sociale contacten die zij hebben of hun wekelijkse kaartmiddag. Samen een spelletje spelen en lachen laadt de accu op. Het leven krijgt op deze manier betekenis en perspectief door te kijken wat er wel mogelijk is, en dat is vaak nog heel veel. Positief veel.

Je kan een ander gesprek voeren met je huisarts. Een huisarts heeft hiervoor opgeleide mensen in dienst of gaat zelf dit gesprek met je aan. Vraag maar eens naar het Spinnenweb en vertel maar dat je graag meer inhoud aan je leven wilt geven. Je huisarts of zijn praktijkassistent staan hier vast voor open. Je kan ook naar winkelcentrum Leidsche Rijn komen waar Indekerngezond gevestigd is. In dit wijkontmoetingscentrum staat Positieve Gezondheid centraal. Wij kunnen goed luisteren en vinden het leuk je te ontmoeten.

Maar begin eerst eens met het kiezen van een leuke activiteit uit het programma van de Week van de Positieve Gezondheid. Neem je vriendin, vriend of buurvrouw mee. Waar word jij blij van?

http://www.indekerngezond.nl/agenda