Home » Hoe ervaar je positieve gezondheid?

Hoe ervaar je positieve gezondheid?

Lichaamsfuncties. Nou dat is heel grappig. ik liep al weken met pijn in mijn bil. Teveel gepaddeld. Geen warming up gedaan voor ik de baan opging. En dat moet je natuurlijk niet doen als je boven de 50 bent. Maar goed die pijn werd eigenlijk steeds erger. Naarmate de pijn erger werd kreeg ik steeds meer het gevoel van aaaah komt wel goed. Neehoor, geen fysio aan mijn bil. Ik neem wel rust. Maar dit duurde nu al een paar maanden. Tot ik het Spinnenweb invulde en zag dat ik door de fysieke pijn al een tijdje niet had gesport, weinig aan ontspanning deed, mijn sportmaatjes miste, dus ook het gezellig koffie drinken en het lachen met elkaar. Door die pijn ontzegde ik mezelf een hele hoop, dat werd wel duidelijk na het invullen van het Spinnenweb. Die fysieke pijn werkte door op vele gebieden die belangrijk zijn voor de kwaliteit van mijn leven. Heb toen toch maar snel een afspraak gemaakt. Ik voel me nu weer springlevend en blij.

Samen leuke dingen doen. Positieve Gezondheid ervaren geeft Berber een heel ander gevoel. Zij vindt het zijn bij Indekerngezond een soort van speeltuin.” Ik ontmoet er een hele diverse groep mensen en doe er dingen waar ik blij van word. Koken doe ik graag, dus inmiddels heeft het team kunnen genieten van mijn toetjes, soep en baksels. Voor mij zit plezier en genieten vaak in de kleine gebaren. Zo heb ik het initiatief genomen om met buurtbewoners kaarten te gaan maken om mensen mee te verrassen en bekend te maken met de Week van de Positieve Gezondheid. Misschien heb jij er wel eentje ontvangen”?

Eigen regie nemen. Voor Sandra is het regelmatig invullen van het Spinnenweb even kijken wat echt belangrijk is voor haar in het leven. “Het helpt mij om goed in balans te blijven, goed voor mezelf te zorgen en vooral te denken in mogelijkheden. Zomaar even een voorbeeld hoe ik mezelf heb uitgedaagd de laatste weken. Ik houd best wel van zoetigheid en lekkere dingen en vind het heerlijk om af en toe wat te snaaien. In februari had ik me voorgenomen om tot aan Pasen geen zoetigheid te nemen. Dat was best een grote stap. Ik had dit immers nog nooit gedaan; zelfs geen 2 dagen. Omdat ik hiervoor zelf koos, en sterk intrinsiek (van binnen) gemotiveerd was, lukte het. Ik vertelde het ook bewust aan anderen wat me hielp om het vol te houden. Zo had ik ongevraagd veel supporters om me heen. Het gevoel wat soberder te leven, deed me heel goed, waardoor ik meer focus kon leggen op belangrijke dingen in mijn leven o.a. tijd besteden aan mijn geloof”.

Ach, en zo zijn er heel veel verhalen te vertellen. Het invullen van het Spinnenweb is een momentopname over hoe je je gezondheid ervaart over verschillende onderwerpen: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Alles wat je opvalt daar kun je zelf mee aan de slag gaan. Dat hoeven geen grote stappen te zijn. Begin juist klein en vier je overwinningen. Heerlijk toch dat er altijd mogelijkheden zijn waarmee je aan de slag kunt gaan. Wat geeft betekenis aan jou leven?

Aan de slag met je Positieve Gezondheid? vul de vragenlijst in en zie jou eigen spinnenweb met gezondheidsoppervlakte verschijnen op http://www.mijnpositievegezondheid.nl